Hypotheek info

Hypotheek info
 
Dit is in verschillende opzichten een speciaal soort lening. Een hypotheek is het bedrag dat u leent voor de aankoop van onroerend goed (meestal een woonhuis), met dat onroerend goed als onderpand. Dus u leent het geld en daarmee koopt u de woning. Tegelijk is het huis onderpand: als u rente en aflossing niet betaalt kan de bank het huis verkopen om zo zijn geld terug te krijgen.
 
 
Voorwaarden
 
Voordat de bank een hypotheek verstrekt, wordt gekeken naar twee zaken:
Uw inkomen: kunt u rente en aflossing betalen?
De waarde van het huis: brengt het in geval van nood genoeg op?
De bank heeft op die manier meer zekerheid, de rente kan dus redelijk laag zijn vergeleken met bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

Rente aftrekbaar
 
Daarnaast is de rente van een hypotheek (niet de aflossing!) voor de eerste eigen woning aftrekbaar voor de belasting. Tenminste, als u de lening gebruikt voor aankoop of verbetering van de woning. Dat bespaart u veel geld: tussen de 33 en de 52% van de rentekosten, afhankelijk van uw inkomen: hoe hoger het inkomen, hoe meer voordeel.

Overwaarde
 
Soms is een flink verschil ontstaan tussen de werkelijke waarde van een woning en de resterende hypotheekschuld. Stel dat u een hypotheek heeft afgesloten voor €200.000 en uw woning is inmiddels €250.000 waard, bijvoorbeeld door een verbouwing, dan is er sprake van overwaarde. U kunt dan uw hypotheek verhogen en zo aan extra geld komen.
 
Een tweede hypotheek
 
Dit wordt een tweede hypotheek genoemd. U moet dan per maand wel meer gaan afbetalen. Doet u dat wel met zorg: de wijziging van de hypotheek brengt flinke kosten met zich mee. De rente op die extra hypotheek is alleen als hypotheekrente aftrekbaar van de belasting als u het geld gebruikt voor het onderhoud van uw eigen - eerste - woning. Gebruikt u het geld voor de aanschaf van een auto of boot, dan is de rente niet aftrekbaar.
 
 
 
 
 
 
© 2018 LeenNu.nl  -  Bezoeker online = 1